Advocaat

Advocaat is een likeur op basis van alcohol, eieren, gecondenseerde melk en suiker met een alcoholpercentage van minimaal 14 %. De naam is afgeleid van de oorspronkelijke bereiding met de avocadovrucht. Van deze Mexicaanse vrucht maakte men op de Antillen een drank waarbij men het groene vruchtvlees van de avocado vermengde met alcohol. Door zeelieden werd deze drank meegenomen naar Nederland. Bij gebrek aan de avocadovrucht zijn er vervolgens eieren voor gebruikt.

De wettelijke omschrijving, volgens de Verordening(EG) nr 110/2008 van het Europese Parlement, van advocaat is: een al dan niet gearomatiseerde gedistilleerde drank op basis van ethylalcohol verkregen uit landbouwproducten, distillaat en/of eau de vie, die de ingrediƫnten kwaliteitseigeel, eiwit en suiker of honing bevat. Het gehalte in suiker of honing, uitgedrukt in invertsuiker, bedraagt minstens 150/gr per liter. Het gehalte kwaliteitseigeel bedraagt minstens 140 gr per liter eindproduct. Het alcoholpercentage is minstens 14 % vol. De betere merken zijn onder andere: Scholte en Warninks.

Er bestaat dikke en dunne advocaat. Voor dikke, stijve advocaat gebruikt men alleen de eierdooier. Deze advocaat kan niet gedronken worden, maar moet worden gegeten met een lepel. Vaak geserveerd met een toefje slagroom. Ook word deze advocaat vaak gebruikt over ijs en in gebak. Voor de dunne, vloeibare advocaat gebruikt men het hele ei. Deze dunne advocaat word voornamelijk geƫxporteerd. Recept voor advocaat:

– 150 g alcohol 96%
– bij ons verkrijgbaar
– 410 g gecondenseerde melk ( 1 blik)
– 8 eieren
– alleen dooier gebruiken voor dikke advocaat
– hele ei gebruiken voor vloeibare advocaat
– 250 g suiker
– 80 g vanille suiker

Met staafmixer 5 minuten roeren en vervolgens een aantal weken laten staan. Het resultaat mag er zeker zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij 18 jaar of ouder?

Je moet minimaal 18 jaar zijn om deze website te bezoeken