Berenburg

Berenburg ook wel Beerenburg is in feite een “Kruiden Jenever”. Wanneer men kruiden laat trekken op jenever gedurende 4 tot 8 weken krijgt men Beerenburg en heeft meestal 30 % alcohol.

Is vernoemd naar de Amsterdamse kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg, die aan het begin van de 17-de eeuw een winkel had aan de Amsterdamse Stromarkt, vlakbij de Haarlemmersluis. Hij leverde een geheim kruidenmengsel aan Amsterdamse Jeneverstokers, die het kruidenmengsel “Oprechte Maag-Kruiden” lieten trekken op hun jenever. De kruidenpakketjes van Hendrik Beerenburg werden populair bij de schippers. Er werd een heilzame werking toegeschreven aan dit kruidendrankje. Verschillende apothekers gingen vervolgens hun eigen variant maken.

Alhoewel de herkomst van deze drank Amsterdams is, werd de berenburg met name in Friesland en in mindere mate in Groningen populair.

Schippers namen het drankje vervolgens mee naar Friesland, waar de Weduwe Joustra uit Sneek in aanraking kwam met de “Oprechte Maag-Kruiden” van Hendrik Beerenburg. Vervolgens begon zij een stokerij en maakte gebruik van het geheime recept van Hendrik.

Er zijn wel een dertigtal verschillende kruiden welke gebruikt worden voor berenburg, waaronder: duizendguldenkruid, sandelhout, laurierblad, gentiaanwortel, jeneverbes, zoethout, benedictus, galiatoer en herba card.

Naast Weduwe Joustra uit Sneek zijn er andere producenten van Beerenburg, zoals bijvoorbeeld Sonnema, oorspronkelijk uit Bolsward en tegenwoordig uit Schiedam, Boomsma uit Leeuwarden en Hooghoudt uit Groningen.

Een specialiteit met berenburg is de Dokkumer Koffie, daarnaast is de mix met Cola populair.

Tijdens de Elfsteden tochten in 1985, 1986 en 1997 werd er door veel toeschouwers wel een glaasje Beerenburg genuttigd. Ook bij de jaarlijkse Friese watersport evenementen zoals het Skutjesilen en de Sneekweek is Beerenburg een populair drankje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij 18 jaar of ouder?

Je moet minimaal 18 jaar zijn om deze website te bezoeken