Vrijwel alle in Nederland verkrijgbare jenevers betrekken hun moutwijn van de graanstokerij Filliers uit België en hun ethylalcohol van gistfabrieken uit Duitsland, Frankrijk en Rusland. De Nederlandse jenever is tegenwoordig meer een blend van producten uit het buitenland, waar alleen het water voor de verdunning uit Nederland komt.
Sinds 20 mei 2008 is de naam jenever door de Europese Unie aangeduid als beschermde geografische aanduiding. Productie van jenever mag alleen in Nederland, België en in aangrenzende gebieden in Duitsland en Frankrijk. Jonge en oude jenever mag alleen uit Nederland en België komen.
Met de volgende kwaliteitseisen:
Jonge Jenever:
– is bereid met ethanol uit landbouwproducten.
– bevat maximaal 15 % moutwijn. Er is echter geen minimum hoeveelheid moutwijn vermeld.
– bevat maximaal 10 gram suiker per liter.
– is kleurloos en bevat minstens 35 % alcohol.
Veel merken jonge jenever bestaan al lange tijd, zoals bijvoorbeeld: Bols, Bokma, Boomsma, Hartevelt, Hooghoudt, Ketel I, Rutte, Hoppe en natuurlijk ook onze eigen “Jonge van Pelt” is al haast 100 jaar een bekende borrel in de regio.
De jenever-achtige dranken met een alcohol percentage van 30 % mogen de naam jenever dan ook niet dragen. Voorheen aangeduid als Belgische jenever. Deze dranken zijn vervolgens met een fantasie naam te krijgen, zoals lichte borrel of zachte borrel.