Rum
Is een gedistilleerde drank, bereid uit bijproducten van suikerruit (vnl melasse) en soms uit vers suikerriet sap of suikerrietsiroop.
Suikerrietmelasse wordt vermengd met schoon water. Door natuurlijke, volledige vergisting ontstaat er een licht alcoholische substantie van 7% à 8%. Deze oplossing word gedurende 2 tot 12 dagen vergist, afhankelijk van de methode. Vervolgens word dit verschillende keren gedistilleerd in een pot still, waardoor een alcoholpercentage van 80 % tot 88 % ABV ontstaat. Op deze wijze wordt de meer aromatische rum gedistilleerd. Veel goedkopere rum soorten worden gedistilleerd volgens de methode van de kolomdistillatie, wat een rum oplevert van 93 % tot 96 %.
Volgens de Europese wetgeving is rum:
Een distillaat uit suikerriet, dat onder de 96 % alcohol moet worden gedistilleerd en de “organoleptische” kenmerken moet hebben van rum. Dit betekent dat het naar rum moet ruiken en proeven.
Na distillatie kan de rum nog een tijd rijpen in eiken houten vaten. Meestal worden hiervoor gebruikte bourbon vaten gebruikt van ongeveer 200 liter, die gemaakt zijn van American white oak. Afhankelijk van de tijd krijgt de rum een vollere smaak en een extra kleuring.
Ook kan de rum zijn kleur krijgen van de toevoeging van karamel (gekarameliseerd). Hierdoor ontstaat bruine rum, die dus wat zoeter is dan witte rum.
Over de herkomst van de benaming “rum” bestaan diverse theorieën. Een daarvan zegt dat de naam “rum” afkomstig is van de benaming van een groot glas: de rummer. Dit werd gebruikt door Nederlandse zeelieden en was afkomstig van het Nederlandse woord “roemer”.
De oorsprong van Rum ligt waarschijnlijk in het oude India of China, vanwaar het over de wereld is verspreid. Zo schreef Marco Polo in de 14-de eeuw over een “goede wijn van suiker”, die hem werd aangeboden tijdens zijn reizen door Perzië en Azië.
Echter het eerste distillaat van suikerriet kwam voort in het Caraïbisch gebied. Er word gezegd dat de eerste rum op Barbados werd gemaakt. Zo claimt Mount Gay uit Barbados het oudste rum bedrijf ter wereld te zijn, vanaf 1703.

Er zijn ongeveer 800 producenten van rum in de wereld, met naar schatting tussen 1500 en 2000 rum en varianten zijn. Vele daarvan worden in het Caraïbisch gebied en Zuid Amerika geproduceerd.
Rum is in feite een bijproduct is van de suikerrietproductie. Ieder land heeft zijn eigen wijze van fermenteren en distilleren en stelt zijn eigen eisen aan de productie.
In het Caraïbisch gebied heeft elk eiland zijn eigen, unieke stijl. Voor het grootste deel is dit in te delen naar de taal die er oorspronkelijk gesproken word. Zo wordt er vaak het volgende onderscheid gemaakt:
- Engels talige stijl, bekend om de meer donkere rum soorten met een volle smaak en een grotere hoeveelheid onder liggende melasse smaak. Typische voorbeelden van deze stijl zijn:
- Barbados: Mount Gay
- Guyana, Demerara gebied: El Dorado
- Jamaica: Appleton
- En verder nog Grenada, Trinidad en Tobago, Belize, Saint Lucia, Bermuda en Saint Kitts
- Frans talige stijl, bekend om de meer agrarische rum soorten, deze worden alleen met rietsuikersap gemaakt en hebben in grote mate de smaak van de rietsuiker. Deze rum soorten zijn vaak duurder dan de rum soorten op basis van melasse. Typische voorbeelden van deze stijl zijn:
- Martinique: Saint James
- En verder nog Guadeloupe, Haïti en Marie Galante
- Spaans talige stijl, typeren zich door gelagerde rum soorten te maken (añejo) en zijn bekend om de zachte smaak. Deze rum soorten zijn in de Verenigde Staten de meest populaire. Voorbeelden van deze stijl zijn:
- Cuba: Havanna Club
- Guatemala: Ron Zacapa
- Dominicaanse Republiek: Barcello en Brugal
- Bermuda: Bacardi (tot 1959 Cuba)
- Colombia: Ron Viejo de Caldas, Dictador of Medellin
- En verder Nicaragua, Puerto Rico, Panama en Venezuela, maar ook van de US Virgin Islands
- Op de Canarische Eilanden word honing rum gemaakt.
- Tenerife: Ron Aguere Miel (37,5%) en Ron Miel Indias (20 %)
- Gran Canaria: Ron Miel Guanche Arehucas (20%)
U begrijpt dat er teveel soorten rum op de wereld zijn om te benoemen, excuses als we uw favoriete rum niet vermeld hebben, maar enkele willen we toch nog even vermelden:
- Curaçao met Ron San Pablo
- Australië met Bundaberg
- Oostenrijk heeft natuurlijk de Inländer Rum Stroh, welke een gekruide rum is
- Duitsland, de Rum-Verschnitt met Pott en Hansen
- Nederland o.a. met Old Captain
- Aruba met Palmera rum
- Suriname met Borgoe en Mariënburg
Bacardi is al jaren lang de meest verkochte rum ter wereld. Zo werd er in 2012 een aantal van 19,6 miljoen dozen van 9 liter verkocht. Op een respectabele vierde plaats de Captain Morgan met 9,2 miljoen dozen van 9 liter en Havanna Club op de vijfde plaats met 3,8 miljoen dozen van 9 liter.
De verschillende soorten rum zijn:
Light Rum – meestal wit of zilver genoemd. De rum met de minste smaak, naast de smaak van melasse.
Soms gefilterd na lagering om de kleur er uit te halen. Voornamelijk gebruikt om te mixen.
Gold Rum – deze amber kleurige rum is over het algemeen gelagerd op verkoolde, ex-Bourbon vaten. Hebben meer smaak dan de witte rum
Dark Rum – vaak aangeduid als bruine of zwarte rum. Donkerder dan een Gold rum. Meestal gemaakt van gekarameliseerde suiker en langer gelagerd in zwaar verkoolde vaten, waardoor ze veel meer smaak hebben dan de Light- of Gold rum. Deze rum word meestal gebruikt om mee te koken.
Flavored Rum – is een rum met fruit smaken, zoals appel, banaan, (water)meloen, aardbeien en ananas. Meestal gebottled op 37,5 % alcohol. Vaak in de mix gedronken of puur met ijs.
Overproof Rum – hebben een alcohol percentage ver boven de gebruikelijke 40 % Vol. Deze rum soorten
worden vrijwel alleen voor de mix gebruikt. Voorbeelden zijn de Bacardi 151 met 75,5 % , Stroh Rum 80 % en Mariënburg 81 %.
Premium Rum– zijn de mooiere, zorgvuldig geproduceerde en langdurig gelagerde rum soorten. Mooie
producten in de categorie van een mooie Cognac of Malt Whisky, zonde om te mixen.
Spiced Rum – Meestal donkerder van kleur en gebaseerd op gold rum waar kruiden aan toegevoegd zijn.
Goedkopere merken hebben als basis de witte rum, waar karamel en kruiden aan toegevoegd zijn. Veel gebruikte kruiden zijn o.a. Kaneel of rozemarijn. Soms peper of anijs.
Er zijn ook landen die een vergelijkbaar suikerrietdistillaat produceren, maar een andere benaming gebruiken dan rum.
Zo heeft Brazilië zijn suikerrietdistillaat, dan heet het Cachaça, bijvoorbeeld Ypioca Prata of Cachaça 51
Ook Indonesië heeft een suikerrietdistillaat wat Batavia Arak heet.
Ook Aquardiënte is een suikerriet distillaat, maar word vaak op anijs getrokken. Dit komt veelal uit Zuid- of Midden Amerika, zoals Cristal Aquardiente uit Colombia.
Rum in de Mix:
Meest gebruikte mix in de wereld is de “Cuba Libre” , Rum met Cola en een schijfje limoen. Ook wel de BaCo (Bacardi met Cola) genoemd. Bacardi Razz met Seven Up is ook een populaire mix.
Rum in de Cocktail:
Veruit de meeste cocktails worden gemaakt op basis van rum, enkele voorbeelden zijn:
- Strawberry Daiquirie – Witte Rum (45 ml), Cointreau (30 ml), Aardbeien likeur (15 ml) en Limoensap (30 ml). Serveren in een cocktailglas en eventueel garneren met een aardbei.
- Mojito – afkomstig uit Cuba. Witte Rum (40 ml), limoensap (15 ml), rietsuiker, verse munt en soda water. Serveren in een cocktailglas en garneren met schijfje limoen.
- Pina Colada – Witte Rum ( 30 ml), kokosmelk (20 ml) en ananassap en garneren met stukje ananas en een rietje.
- Mai Tai – Bruine rum (20 ml), Cointreau (20 ml), amandelsiroop (10 ml), suikersiroop (10 ml) en limoensap (20 ml)
- Aruba Ariba – Een cocktail, die zeer bekend is op Aruba en geliefd onder de vakantiegangers. De originele cocktail bestaat uit wodka (20 ml), witte rum (20 ml), Coecoei likeur (5 ml), Crème de Bananes (5 ml) en Jus d’Orange, Cranberrysap en Ananassap. Oorspronkelijk is deze cocktail met 151 rum. De Coecoei likeur is likeur van de agave plant op basis van een rietsuikerdistillaat, helaas in Nederland niet verkrijgbaar, als alternatief kan u een passievruchtlikeur gebruiken of grenadine siroop eventueel met een beetje sambuca.
- Yellow Submarine – Wodka (45 ml), Witte Rum (15 ml) en Crème de Bananes (15 ml) geserveerd in een cocktailglas.
- Uit Brazilie komt de wereld beroemde cocktail Caiparinha, Cachaça (40 ml), halve limoen, rietsuiker en vermalen ijs. Serveren in cocktailglas.