Vodka

Wodka of Vodka

is een heldere, kleurloze en nagenoeg geurloze gedistilleerde drank met minimaal 37,5 % alcohol.

 

Het woord is afgeleid van het Slavische woord “voda” dat “water” betekent. Vodka is “watertje”

Het woord “wódka” komen we voor het eerst tegen in 1405 in Polen waar het een benaming is voor medicijnen en cosmetische producten.

In het Cyrillisch word het woord vodka voor het eerste gebruikt in 1533, waar het een medicinale drank betreft, die uit Polen door kooplieden werd meegenomen naar Rusland.

Over de herkomst van wodka zal men het nooit eens worden, maar de vermoedelijke oorsprong is uit het westen van Rusland of Polen.

 

In de vroege Middeleeuwen werd wodka gestookt uit druivenmost met een alcoholpercentage van 14 %.

Dit kwam tot stand door natuurlijke vergisting van druivenmost. Aan het eind van de Middeleeuwen werd het distilleerproces ontdekt en waarschijnlijk door monniken naar Oost-Europa gebracht. Door de uitvinding van het distilleren was het mogelijk om hogere alcohol percentages te bereiken en dus steeg het alcohol percentage. Het product vodka verschilde feitelijk niet veel met de Nederlandse gebrande wijn.

Net als bij de productie van moutwijn verliep het distillatie proces 3 stappen. De eerste fase heet brantówka, de tweede fase heet szumówka        en de derde fase van het distilleer proces heet okowita met 70%-80% alcohol. Okowita komt van het Latijnse aqua vitae, wat levenswater betekent. Vervolgens werd er water toegevoegd en het alcohol percentage terug gebracht naar 30%-35 %. De drank wordt onder andere gestookt uit gerst, rogge of aardappels. Vaak word het distillaat opgeslagen in tanks met houtskool om verschillende geuren en onzuiverheden te absorberen.

Door de uitvinding van de kolomdistillatie kom men 96 % zuivere ethylalcohol produceren en bevat de meeste wodka bijna niets anders dan ethanol en water. Natuurlijk zijn er ook een behoorlijk aantal mooie producten te koop, die wel tot 5 keer gedistilleerd worden.

 

Op voordracht van de landen uit de “Vodka Belt”, zoals Polen, Finland, Estland, Litouwen en Zweden probeert men in het Europees Parlement, sinds 2007, de productie van wodka te standaardiseren. En hierin vast te leggen dat wodka gemaakt moet zijn van graan of aardappels. Op het ogenblik is het besluit van het Europees Parlement als volgt: Wodka mag van zeer uiteenlopende grondstoffen gemaakt worden. Op voorwaarde dat op het etiket aangegeven wordt wat de grondstof is. Hierdoor mogen vooral Amerikaanse en Russische varianten ook als wodka verkocht worden binnen de Europese Unie. Tevens moet de drank in Europa minimaal 37,5 % alcohol bevatten.

 

Sinds de jaren ‘90 zijn er ook veel smaakvarianten te verkrijgen, zoals kaneel, vanille, rode peper of diverse fruitsmaken.

 

 

In de hele wereld word wodka geproduceerd en zijn er een paar honderd merken verkrijgbaar.

Enkele voorbeelden zijn:

-Rusland: Stolichnaya, Moskovskaya en Russian Standard

-Polen: Sobieski, Wyberowa, Zubrovka (met bizongras), Belvedere en Pravda

-Finland: Finlandia

-Zweden: Absolut

-Frankrijk: Grey Goose en Ciroc

-Georgië: Eristoff

-Canada: Iceberg en Crystal Head

-Amerika: Skyy en Smirnoff (oorspronkelijk Russisch, maar sinds 1934 Amerikaans)

-Nederland: Esbjaerg, Rutte, Bols, Ketel One en van Gogh

-Duitsland: Pushkin, Kasoff en Nikita

-Litouwen: Royal Dragon

 

Ook in landen als bijvoorbeeld Japan, Mexico, Australië, Oostenrijk, Engeland en in vele andere landen wordt wodka geproduceerd.

 

Wodka is de op een na best verkochte gedistilleerde drank ter de wereld.

Zo verkocht Smirnoff  24,7 miljoen dozen van 9 liter in 2012 en was daarmee de grootste wodka en de op een na best verkochte merknaam ter wereld. Het Zweedse merk Absolute was tweede met een verkochte hoeveelheid van 11,2 miljoen dozen van 9 liter.

 

Distilleerderij van Absolute, Zweden
Distilleerderij van Absolute, Zweden

 

 

In Rusland en Polen word de wodka meestal bij maaltijden genuttigd. Onder Poolse en Russische studenten is de wodka populairder dan bier.

 

Wodka in de Mix:

Wodka word veelal in de mix met bijvoorbeeld Jus d’Orange, Red Bull, Cola of Appelsap gebruikt.

Zo wordt Rode Wodka met Red Bull een Indiaantje genoemd.

Wodka met Jus d’Orange is de Screwdriver

Wodka met appelsap heet Szarlotka (letterlijk appeltaart)

Zubrowka met appelsap is een Tatanka

 

Wodka in de Cocktail:

Ook in cocktails word veelvuldig wodka gebruikt. Enkele voorbeelden zijn:

  • Cosmopolitan – is wel de bekendste wodka cocktail en bestaat uit wodka (60 ml), Triple Sec (30 ml), Cranberry sap (30 ml) en een vleugje Limoensap (10 ml). Even shaken en serveren in een martini glas.
  • Bloody Mary – wodka (40 ml) met tomatensap met eventueel een beetje limoensap, zout en cayenne peper en tabasco (5 ml). Deze cocktail word regelmatig ’s morgens gebruikt, omdat deze goed werkt tegen een kater.
  • Sex on the Beach, is een populaire zomercocktail; wodka (40 ml), Peachtree (20 ml), jus d’orange, cranberry sap en eventueel wat ananassap met een garnering van tropisch fruit. Serveren in een longdrinkglas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij 18 jaar of ouder?

Je moet minimaal 18 jaar zijn om deze website te bezoeken