Naast de bekendste vruchtenjenever van bessen zijn er ook andere vruchtenjenevers of brandewijn. Vruchtenbrandewijn word gemaakt door vruchten te laten trekken op jenever. Zo bestaat er Frambozenbrandewijn en Kersenbrandewijn, beide minimaal 20 % alcohol.
Ook is er Citroen Jenever van 30 % en ongezoet, daarnaast is er ook een gezoete Citroen Brandewijn van minimaal 20 %. Bij deze citroen dranken worden de citroenschillen getrokken op alcohol, omdat de schil de smaakgevers is en niet de hele vrucht. Daarna gefilterd om een heldere drank te krijgen.
Het “Citroentje met suiker”, zoals nog wel eens voorkomt, is dan altijd een Citroen Jenever van 30 % met een schepje suiker.
Vruchten op brandewijn
Rond 1950 ging men vruchten conserveren in alcohol, zo bestaan er:
– Boerenjongens, dit zijn rozijnen op brandewijn. Dus in alcohol gelegde rozijnen.
– Boerenmeisjes, dit zijn abrikozen op brandewijn. Door kandijsuiker, karamel en kaneel toe te voegen werd dit op smaak gebracht. Na 6 weken was het klaar voor consumptie.
Voornamelijk door de oudere mensen gewaardeerd.Ook worden beide gebruikt in nagerechten, op pannenkoeken en over schepijs.“Bas-jes” is de benaming voor een andere toepassing: Boerenjongens en Advocaat met Slagroom